• Investim in viitorul tau! Proiect selectat in cadrul Programului Operational Regional si cofinantat de Uniunea Europeana prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala
image description

Avantajele Ignifugarii!

Lemnul este unul dintre cele mai utilizate materiale de constructie, iar in ultima vreme tot mai multi oameni aleg sa locuiasca intr-o casa din lemn, motivul fiind o serie de avantaje precum pretul avantajos si timpul mic de executie in comparatie cu alte tipuri de cladiri, rezistenta mare la seisme, costuri mai mici la incalzire. Focul este uneori un dusman necrutator al omului si al bunurilor sale. Ignorarea fortei acestuia atunci cand exista mijloace de prevenire, nu poate fi justificata cu argumente de genul: „Mie nu mi se poate intampla” sau „Bani cheltuiti fara rost”. Desi este cel mai vechi material de constructii care are nenumarate avantaje (ieftin, bun izolator termic, usor de prelucrat, biodegradabil etc.) are urmatoarele mari dezavantaje: este combustibil si foarte sensibil la atacul mucegaiurilor, cariilor si insectelor.

Ignifugarea este obligatorie pentru toate constructiile din lemn si cel mai bun moment pentru a o face este atunci cand o casa sau un imobil este in constructie. In momentul constructiei se pot ignifuga anumite materiale din structura casei la care in mod normal accesul ar fi limitat, adica ignifugarea lemnului din care este realizata sarpanta, scheletul pe care este construit acoperisul unei case care este realizat, de regula, din lemn. Ignifugarea se realizeaza in doua moduri:

  • ignifugarea prin imersie: materialul este scufundat in substante ignifuge. Metoda prin scufundare este una dintre cele mai eficiente metode deoarece actioneaza in profunzimea materialului.
  • ignifugarea pensulara/ prin pulverizare: aceste tipuri de metode sunt metode de suprafata, substantele ignifuge sunt aplicate doar pe suprafata materialului.
  • Piata produselor de ignifugare are o larga dimensiune si este in continua expansiune,tinand cont de:

    Gradul de rezistenţă la foc la care trebuie să ajungă construcţia (stabilit de proiectant);


    Performanţele produsului ce reies din specificaţia tehnică;


    Clasa de combustibilitate şi limita de rezistenţă la care trebuie să ajungă materialul combustibil;


    Locul elementului în structură (rezistenţă, finisaj);


    Condiţiile specifice în care este utilizat materialul (în interior sau exterior).


    "“Conform Normativului de siguranta la foc P118/1999, fiecare constructie are un grad de rezistenta la foc stabilit prin proiectare, in functie de riscul de incendiu sau categoria de pericol, de destinatie, de categoria de importanta a constructiei. Segmentul de piata este determinat de cerintele privind imbunatatirea gradului de rezistenta la foc a cladirii, iar in functie de modul in care se comporta la foc materialele se impart in 4 categorii: C1 – practic neinflamabile, C2 – dificil inflamabile, C3 – mediu inflamabile si C4 – usor inflamabil.”

    GAMA SLATISOL!

    sunt clasificate conform cu SR EN 13501-1+A 1/2010: in funcţie de comportarea la foc – B, in funcţie de emHa de fum s2 în funcţie de picăturile/particulele aprinse – dO, caracteristici PREMIUM intre produsele concurente aflate pe piata.

    Ignifugarea este recomandata mai ales pentru materialele care se aprind foarte usor. Din aceasta categorie fac parte: lemnul, celuloza, diverse lacuri care se aplica pe suprafete laminate (parchet, dusumea). Constructiile care presupun ignifugarea obligatorie sunt casele din lemn, acesta fiind inclus in categoria C4 de risc, dar si structurile din lemn aferente unei constructii din zidarie: podul, sarpanta, balconul, terasa. Inainte de ignifugarea lemnului suprafata trebuie tratata impotriva daunatorilor (carii, mucegai) si finisata.

    Orice cladire, locuinta sau spatiu de lucru trebuie sa indeplineasca simultan doua cerinte esentiale: siguranta si confort. Dupa tratarea cu produse ignifuge a lemnului, materialelor şi produselor de lemn si pe bază de lemn (plăci din aşchii de lemn, plăci din fibre de lemn, etc) se reduce posibilitatea acestora de a se aprinde uşor şi de a arde în continuare, functie de baza a produselor SLATISOL. Produsul ignifug corect dozat, de calitate cu o lucrare corect executata si intretinuta in timp poate:

  • imbunatati gradul de rezistenta la foc a unei cladiri, de la gradul V la gradul III, reducand alte masuri de protectie care sunt foarte scumpe;
  • localiza un incendiu, in focarul initial, prin limitarea aprinderii si arderii in continuare a materialelor de constructii, jucand rolul de bariera;
  • prelungi faza de ardere lenta, ceea ce duce la neafectarea rapida a structurii de rezistenta si totodata, posibilitatea unei interventii din interior, fara a se ajunge la ardere generalizata.
  • Diversificarea produsului de baza SLATISOL de culoare alb - gri folosit in special la ignifugarea structurilor de lemn, podurilor si zonelor de siguranta, dar nevalorificate din punct de vedere estetic arhitectural, aduce un produs nou SLATISOL KOLOR cu un paletar de culori, de la transparent la rosu, galben verde ori gri inchis, ceea ce va permite ignifugarea unor suprafete de lemn vizibile la interior in concordanta cu linia de decor a cladirii, fara a lasa urme ori pete inestetice. Calitatile solutiei SLATISOL ANTIMICOTIC folosite pentru ignifugare sunt redate si prin faptul ca prezinta si proprietati hidrofuge, ceea ce inseamna ca un lemn tratat cu solutie ignifuga nu are doar o rezistenta mai mare la foc, ci este si protejat de infiltratia apei, de patrunderea acesteia in interior. La proprietatile ignifuge si cele hidrofuge se adauga si protejarea de anumiti daunatori, cum ar fi o serie de microorganisme, carii sau mucegai.

    In afara de ignifugarea lemnului mai exista si alte tipuri de ignifugare:

  • Ignifugarea fibrelor textile: o metoda foarte buna pentru covoare, perdele, draperii, cortine si tapiterii.
  • Ignifugarea podurilor, majoritatea fiind construite din lemn si materiale lemnoase.
  • Ignifugarea teraselor, mai ales la terasele construite din lemn.
  • Ignifugarea sarpantei, adica aplicarea de substante ignifuge pe scheletul pe care este construit acoperisul unei case, realizata in special la cladirile in stadiu de ridicare.
  • Pentru o ignifugare corecta se vor verifica urmatoarele: suprafata ce trebuie ignifugata trebuie sa fie curatata, umiditatea lemnului (max. 18%), umiditatea atmosferica (max. 70%) si temperatura atmosferica (min. 10 grade Celsius), iar umiditatea epruvetelor trebuie sa corespunda cu cea a lucrarii.
    Pentru o ignifugare corecta se vor verifica urmatoarele: suprafata ce trebuie ignifugata trebuie sa fie curatata, umiditatea lemnului (max. 18%), umiditatea atmosferica (max. 70%) si temperatura atmosferica (min. 10 grade Celsius), iar umiditatea epruvetelor trebuie sa corespunda cu cea a lucrarii.
    "“Inifugarea este o metoda cruciala impotriva incendiilor, dar trebuie totusi completata si cu alte masuri in cazul unui eveniment neplacut: semnalizari speciale, instalatii de stins incendiul si mijloace de prima interventie”.